Spektroliitin rakenne ja värien synty
Spektroliitin erikoista rakennetta verrataan usein korttipakkaan, sillä spektroliittikide muodostuu ohuista levymäisistä kerroksista ja jokainen näistä kidelevyjen suuntaa vasten vinottain kulkevista suotaumakerroksista.
Spektroliitti on kahden maasälvän; anortiitin eli kalsiummaasälvän ja albiitin eli natriummaasälvän kemiallinen seos. Mineraalin jäähtyessä kalsiumrikkaampi maasälpä erosi natriumrikkaasta maasälvästä, muodostaen levymäisiä kerroksia. Kerrostumisen voi havaita paljainkin silmin raitaisuutena lohkopinnalla, mutta millimetrin kymmenestuhannesosan paksuiset suotaumakerrokset voi nähdä vain elektronimikroskoopilla.
Spektroliitin värit syntyvät valon heijastuessa suotaumakerroksista. Suotaumakerrosten paksuus vaikuttaa väriin: mitä useammasta ja paksummasta kerroksesta valo heijastuu, sitä intensiivisempi väri-ilmiö. Ohuemmat kerrokset aiheuttavat lyhytaaltoisen valon interferenssin - sinisen värin. Kerrosten paksuuden kasvaessa väri muuttuu sinisestä vihreäksi, keltaiseksi, oranssiksi, punaiseksi ja violetiksi. Kiven rakenteesta johtuen värit tulevat parhaiten esiin taso- tai pyörtöhiotuissa kivissä.
Värien esiintyminen spektroliitissa säännöllisinä vyöhykkeinä tai epämääräisinä alueina kuvastaa siis kiven koostumusvaihteluita. Kiteiden keskellä kivi on yleensä kalsiumrikkaampaa ja suotaumakerrokset paksumpia kuin reunoilla, minkä vuoksi kiteen keskellä voidaan nähdä kellertäviä ja punaisia värisävyjä, reunoilla siniset ja vihreät sävyt ovat tavallisempia.
Suotaumakerrosten paksuuden lisäksi spektroliitin väri-ilmiön syntymiseen vaikuttaa myös valon tulokulma. Siksi kiven väri muuttuu sitä liikuteltaessa ja korun väri näkyy eri tavalla kantajansa liikkuessa. Koruissa käytetyissä spektroliittikivissä siniset ja vihreät sävyt ovat tavallisimpia ja suosituimpia, punertavat sävyt harvinaisempia. Värien vaihtelu ja moninaisuus tekee jokaisesta spektroliittikorusta ainutlaatuisen.