• Suomalaista käsityötä
  • Ilmainen toimitus Postin noutopisteeseen (vain Suomi) yli 100 euron tilauksiin!
  • Ilmainen toimitus kotiin (vain Suomi) yli 120 euron tilauksiin!
  • Tilaukset Suomen ulkopuolelle: ota yhteyttä info@korukivi.fi
  • Suomalaista käsityötä
  • Ilmainen toimitus Postin noutopisteeseen (vain Suomi) yli 100 euron tilauksiin!
  • Ilmainen toimitus kotiin (vain Suomi) yli 120 euron tilauksiin!
  • Tilaukset Suomen ulkopuolelle: ota yhteyttä info@korukivi.fi

Koruvinkit

1. Riipusketjun pituuden valinta

2. Spectro -vyön lyhentäminen

3. Hopea ja hopeakorut

4. Miksi hopeakorut tummuvat

5. Hopeakorujen puhdistus ja hoito

1. Riipusketjun pituuden valinta

Sopivaa ketjun pituutta valittaessa oleellisinta on miettiä millä korkeudella haluaa korua käyttää. Riipusta voi pitää lyhyessä ketjussa, niin että koru näkyy useimpien paitojen kaula-aukosta tai hieman pidemmässä ketjussa, jolloin riipusta voi pitää helposti paidan päällä. Vai onko ominta tyyliä pitää riipusta paidan alla piilossa? Merkitystä on myös ketjussa olevan riipuksen koolla, sillä monet kookkaammat riipukset näyttävät paremmilta hieman pidemmässä (esim. 50 cm) ketjussa. Vastaavasti pienikokoinen riipus sopii useimmiten paremmin ns. perusmittaiseen (42 tai 45 cm) ketjuun.

Kaulan ympärysmitta vaikuttaa siihen, mille korkeudelle koru asettuu. Kaulan ympärysmittaan taas vaikuttaa ikä ja ruumiinrakenne. Suurimmalle osalle ketju, jossa riipus laskeutuu rintakehälle on parhain.

Pääsääntönä voidaan pitää seuraavaa:

42 cm ketju sopii naiselle, tytölle ja lapselle. Naiselle lyhyt peruspituus, jossa riipus asettuu melko korkealle rintakehälle ja jossa riipus näkyy useimpien paitojen kaula-aukosta.

45 cm on yleisin pituus ja useimmille naisille sopivin pituus. Ketjussa oleva riipus asettuu rintakehän keskelle. Tämä pituus sopii myös pojalle ja hoikalle miehelle.

50 cm ketju sopii pidemmälle tai kookkaammalle henkilölle, sekä hänelle jolla kaulan ympärysmitta on suurempi. Tämä on suurimalle osalle miehistä sopivin ketjun pituus.

55 ja 60 cm ketju sopii isompien riipusten ketjuksi tai kun riipuksen halutaan laskeutuvan alemmas (Huom! Meillä nämä pituudet saatavilla vain ankkuriketjusta.)

Sopivaa pituutta kannattaa mitata mittanauhalla tai ottamalla langasta tai narusta halutun pituiset pätkät (42, 45, 50, 55, 60 cm) ja sovittamalla niitä kaulaan. Voit myös mitata ja sovittaa vanhaa ketjua. Jos et ole varma pituudesta tai koru tulee lahjaksi, valitse naiselle 45 cm ja miehelle 50 cm pituinen ketju.

Panssariketju 42, 45 ja 50 cm.

Panssariketju 42, 45 ja 50 cm.

Ankkuriketju 42, 45, 50, 55 ja 60 cm.

Ankkuriketju 45 ja 60 cm.

Käärmeketju 42, 45 ja 50 cm.

Käärmeketju 42 ja 50 cm.

2. Spectro-vyön lyhentäminen

Älä tee Spectro-vyöhön lisää reikiä jos vyö on sinulle liian pitkä. Voit helposti itse lyhentää vyön sopivan mittaiseksi.

1. Sovita ensin vyötä ja mittaa kuinka paljon haluat vyötä lyhentää.

2. Irrota vyön solki painamalla voimakkaasti kiveä. Tämä avaa soljen “hampaat”, jotka pitävät soljen paikoillaan.

3. Mittaa lyhennettävä mitta ja piirrä tarvittaessa vyöhön merkki.

4. Leikkaa isoilla ja terävillä saksilla. Paksua nahkaa on jäykkä leikata, joten ole tarkkana että leikkaat suoraan. Jos leikkauskohdasta ei tule suora, myös solki jää vinoon.

5. Aseta solki takaisin vyön päähän ja paina soljen “hampaat” kiinni. Muista lopuksi pyyhkiä soljesta sormenjäljet!

3. Hopea ja hopeakorut

Hopea on alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Ag (latinaksi Argentum). Puhdas hopea on valkoista ja kauniisti kiiltävää ja se on yksi yleisimmistä korumetalleista.

Hopean (naarmutus)kovuus Mohsin asteikolla on 3,25 (vertaa: timantti 10, spektroliitti 6,0 - 6,5, kulta 2,5). Jalometallit ovat puhtaina käytettyinä liian pehmeitä, minkä vuoksi niitä seostetaan muilla metalleilla. Näin saadaan paremmat työstämisominaisuudet, tietty värisävy ja alhaisemmat kustannukset. Hopean seosaine on kupari. Hopeaa käytetään tavallisimmin seoksena, jossa on 83% tai 92,5% hopeaa ja loput kuparia. Joskus koruja voidaan myös hopeoida eli pinnoittaa hopealla. Normaali hopeaseos ei sisällä nikkeliä, joskus tuotteita saatetaan niklata tummumisen vähentämiseksi.

Hopeatuotteisiin lyödään Suomessa leima, joka ilmaisee jalometallin aitouden sekä jalometallipitoisuuden. Huomioitavaa on, että alle 10g painoisia hopeatuotteita ei tarvitse leimata. Leima kertoo jalometallin määrän promilleina eli tuhannesosina (‰). Esimerkiksi jos hopeakorussa on leima 925 siinä on hopeaa 925‰ eli 92,5%, loput kuparia. Seosta, jossa on 92,5% hopeaa kutsutaan myös sterling-hopeaksi.

4. Miksi hopeakorut tummuvat

Tummuminen on hopeakorun ominaisuus eikä sitä voi välttää. Tummunut hopeakoru ei ole pilalla vaan korun voi puhdistaa. Hopeakorun tummuminen johtuu kemiallisesta reaktiosta: hopea yhdistyy helposti rikkiin ja rikkiyhdisteisiin. Jo pelkässä ilmassa on aina vähäisiä määriä haihtuvia sulfideja eli rikin yhdisteitä, jolloin hopeakorun pinnalle kertyy ohut sulfidikerros. Tämä on väriltään tummaa ja näkyy korun tummumisena. Hopeakorut tummuvat siis jo pelkässä ilmassa. Hopeakorut tummuvat nopeammin kaupunkiympäristössä, missä liikennettä ja rikkiä sisältäviä päästöjä on enemmin.

Tummumiseen vaikuttaa myös ihon pH sekä koruihin kertyvä lika. Yksilölliset erot ovat suuria. Toisilla hopeakoru tummuu jo parissa päivässä ja toisilla koru pysyy kirkkaana useita vuosia.

Tummumisen ja ilmakosketuksen välttämiseksi hopeakorut kannattaa säilyttää puhdistettuina, mieluiten omassa rasiassaan, korulippaassa erillään muista koruista tai ilmatiiviissä muovipussissa - älä pidä niitä pöydällä.

5. Hopeakorujen puhdistus ja hoito

Hopeakorut ja ketjut tummuvat ja niihin kertyy aina likaa: jäämiä ihonhoitotuotteista, rasvaa, hikeä, kuollutta ihoa ja pölyä. Lika tukkii korujen ja ketjujen koloja ja saa korut näyttämään sameilta ja kiillottomilta. Puhtaana pidetty hopeakoru tummuu hitaammin, näyttää kiiltävämmältä ja kestää pidempään.

Korujen likaantumista voi vähentää riisumalla korut mm. pihatöihin, saunaan ja suihkuun, uimahalliin ja hikiliikunnan ajaksi. Korut myös kannattaa pukea vasta meikkaamisen, hiuslakan ja hajuveden jälkeen.

Olennaisinta on korujen kotihuolto. Perushuoltoa voi tehdä pesemällä hopeakoruja hellävaraisesti kädenlämpöisellä vedellä ja käsitiskiaineella. Koruja voi myös liottaa saippuavedessä. Tarvittaessa voi käyttää pientä pehmeää harjaa. Pesun jälkeen korun voi kuivata nukkaamattomalla pyyhkeellä tai liinalla tai vaikka hiustenkuivaajalla. Hopeakorut ovat kultakoruja herkempiä, joten vältä puhdistuksen aikana voimakasta hankaamista, jotta korut eivät väänny tai naarmuunnu. Älä käytä hammastahnaa siihen lisättyjen hankaavien ainesosien vuoksi. Mitään koruja ei myöskään saa pestä tiskikoneessa tai konetiskiaineella, sillä ne ovat liian voimakkaita.

Hopeakorujen tummentumia voi kotioloissa yrittää poistaa myös käänteisen kemiallisen reaktion avulla – muuttaen hopeasulfidi takaisin hopeaksi. Tähän tarvitaan kulho jossa on kuumaa vettä, alumiinifoliota sekä ruokasuolaa tai -soodaa. Ruokasuola tai –sooda ovat puhdistusaineita miedompia ja luonnonmukaisempia. Alumiini on hopeaa epäjalompi metalli ja näiden ollessa kosketuksissa toisiinsa alumiini hapettuu ja hopea pelkistyy takaisin hopeaksi ja palauttaa hopean kiillon. Lika tarttuu folioon. Reaktiossa vapautuu vetysulfidia, joka haisee epämiellyttävältä.

Tee näin:

1 Aseta alumiinifolio astian, esim. lasikulhon, pohjalle.

2 Kaada folion päälle ruokasuolaa/-soodaa n. 2mm paksuinen kerros.

3 Laita hopeakorut astiaan suolan/soodan päälle ja kaada varovasti päälle kuumaa vettä (huom.! saattaa kuohahtaa!).

4 Anna korujen liota muutama minuutti tai pidempään jos tummumia on paljon.

5 Varo kuumaa vettä kun poistat koruja kulhosta. Huuhdo korut lopuksi lämpimällä vedellä.

Huomioi, että on olemassa koruja joihin tummentumat ja patina kuuluvat - älä yritä poistaa koruihin kuuluvaa patinaa!

Hopean puhdistamiseen ja hopeasulfidikerroksen poistamiseen on saatavilla myös erilaisia puhdistusaineita. Näitä myyvät kultasepänliikkeet ja isommat marketit. Hopeakoru kastetaan puhdistusaineeseen ja lopuksi huuhdotaan huolellisesti. Puhdistusaineeseen kastamalla saadaan puhdistettua hankalammatkin kolot. Hangattavia aineita ei suositella, koska ne tekevät korun pintaan helposti pieniä naarmuja. Naarmut himmentävät kiiltoa ja naarmuihin lika tarttuu entistä helpommin. Älä kasta puhdistusaineeseen hopeisia helmikoruja tai koruja joihin patina on tehty tarkoituksella!

Lisäksi on olemassa puhdistusliinoja joissa on pieniä määriä kemiallisia aineita, jotka irrottavat liat ja tummentumat. Liina kiillottaa korujen pinnan kauniiksi. Liinalla ei kuitenkaan saa puhdistettua korujen koloja ja pieniä yksityiskohtia.

Ultraäänipesuri on myös tehokas korujen puhdistaja, jolla pinttynytkin lika ja rasva saadaan puhdistettua pienistäkin koloista. Pesuri on hellävarainen, sillä puhdistus perustuu ultraäänen ja pesuaineen yhteisvaikutukseen eikä mekaanista liikettä tai hankaamista tapahdu. Pesuri puhdistaa myös kivellisten korujen kivien pinnat ja istutusten reunat, joihin helposti kertyy likaa. Älä kuitenkaan laita helmikoruja ultraäänipesuriin!

Korun voi myös aina viedä kultasepänliikkeeseen ammattilaisen puhdistettavaksi. Tämä on suositeltavaa varsinkin, jos kyseessä on arvokas koru. Samalla ammattilainen tarkistaa korun ja kivien kunnon.